Countdown Peperiksaan Ikhtisas Akhir 2012/2013

Sunday, January 31, 2010

Our Blog 1st Anniversary!!!


Tahukah anda, pada 31 Januari 2009, exco penerbitan dan multimedia (PEM) BBA yang pertama, saudara Alfatih, telah membuka tapak blog BBA kita ini dengan rasminya.

Bermula dengan template putih lesu dan kolam ikan berenang-renang, pelbagai pembaharuan demi pembaharuan dan pemantapan telah di lakukan oleh exco-exco PEM sepanjang setahun ini. Dalam setahun, jawatan exco PEM telah dipegang oleh beberapa orang pelajar:

Semester 1: Alfatih, Shalisha
Semester 2: Khairul, Shalisha
Semester 3: Mursyid, Poy Cheng
Semester 4: Mursyid, Maryam

Kini di bawah Mursyid, blog BBA telah menjadi medan penyampaian maklumat dan perkongsian pendapat/komen dalam kalangan pelajar perubatan sesi 0813. Bukan itu sahaja, nota-nota kuliah juga boleh dimuat turun di sini. Pengunjung blog juga dihiburkan dengan pelbagai lagu yang di minta dari pengunjung itu sendiri.

Segala maklumat terkini akan dipaparkan di sini dan memudahkan para pelajar mengetahui perkembangan semasa dan terbaru dalam kehidupan seharian sebagai pelajar perubatan UKM.

Kini, usia blog sudah mencapai setahun dan telah mencecah 30 ribu orang pengunjung! Semoga prestasi cemerlang exco-exco PEM yang terdahulu dan kini dapat diteruskan oleh exco PEM yang akan datang dan menjadikan blog ini sebagai medan terbaik penyampaian maklumat pelajar sesi 0813. Cadangan dan komen anda semua amatlah dihagai...Terima kasih.


SELAMAT ULANG TAHUN BLOG BBA 0813!!!

Friday, January 29, 2010

BULETIN AKADEMIK


Assalamualaikum dan salam sejahtera.....

Kawan2...marilah kita sama-sama membaca buletin akademik yang terbaru ni....
SLEEP.............SLEEP......AND JUST SLEEP..Zzzz

Lack of sleep is a common complaint but for many, falling asleep involuntarily during the day poses a very real and dangerous problem. A new study from the Montreal Neurological Institute (MNI) at McGill University demonstrates interestingly, that sleep-wake states are regulated by two different types of nerve cells (neurons), melanin-concentrating hormone (MCH) neurons and orexin (Orx) neurons, which occupy the same region of the brain but perform opposite functions.

MNI study is the first to discover that MCH neurons are activated during sleep and could thus be important in regulating the sleep state. The study, recently published in the journal Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), provides deeper understanding of the sleep-wake cycle and vital insight into the basis of sleep disorders such as narcolepsy and possibly also other diseases such as depression and Parkinson’s.

Sleep is regulated by processes in the brain in response to how long we are awake in addition to the light/dark cycle controlled by the circadian rhythm. With Drs. Oum Hassani and Maan Gee Lee, Dr. Barbara Jones at the MNI were studying a structure in the brain called the lateral hypothalamus (LH) known to be critical for maintaining wakefulness. MCH neurons, co-distributed with Orx neurons, constitute less than 10% of the LH. Previous studies have shown that Orx neurons are essential for maintenance of the awake state. These neurons are active in the waking state and turn off during sleep and in their absence, animals and humans experience narcolepsy with cataplexy or sudden loss of mucle tone. However, the role of MCH neurons was until now, unclear. Evidence from earlier knockout studies suggested that MCH neurons might play a different role than Orx neurons in regulating activity and sleep-wake states. Therefore the team at the MNI set up experiments to study the function of MCH neurons during the sleep-wake states.

“Remarkably, what we found is that MCH neurons are actually silent during waking, which is a surprising finding especially in this wake-promoting region of the brain. The neurons fire during sleep, and are most active during REM sleep,” says Dr. Barbara Jones, neuroscientist at the MNI and principal investigator in the study. “Our study markedly demonstrates that MCH neurons discharge in a reciprocal manner to the Orx neurons across the sleep-wake cycle.” Dr. Jones and colleagues used their expertise to apply and develop a difficult technique which allowed them to selectively record, label and thus identify a nerve cell containing a particular chemical. This allowed them to isolate the functions of the MCH and Orx cells even though they comprise less than 10% of the nerve cells in the LH.

The reciprocal profiles and roles of the Orx and MCH neurons could be significant in the manifestation of sleep disorders. It is possible that narcolepsy, which occurs with the loss of Orx neurons, is provoked in part by the MCH neurons that remain intact in the narcoleptic patients. A growing body of research shows that regular and normal sleep is necessary for overall health; regulating hormone levels, blood pressure, metabolism, alertness, mood, and consolidating memory. This study presents potential therapeutic avenues and targets for the treatment of various sleep disorders including the development of drugs that will act on receptors for Orx and MCH, to stimulate or block these receptors accordingly.
This work was supported by the Canadian Institutes of Health Research (CIHR) and the National Institutes of Health (NIH).
Sekian untuk kali ini...nantikan buletin akan datang..ok

Selamat Menyambut Thaipusam!!!

To all indians, Selamat menyambut perayaan Thaipusam...have a great and wonderful day!!

Thursday, January 28, 2010

BELANJAWAN MODUL ENDOCRINE

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Berikut merupakan kedudukan kewangan BBA selepas tamatnya modul endocrine minggu lepas..

Baki terdahulu(Modul GIT)=RM304.94
Kutipan terkini=RM2030.00

JUMLAH =RM2334.94

PERBELANJAAN MODUL ENDOCRINE

Minggu 1=RM385.80
Minggu 2=RM278.40
Minggu 3=RM82.35

JUMLAH PERBELANJAAN =RM746.55
BAKI TERKINI DIBAWA UNTUK MODUL NEUROSCIENCE = RM1588.39

Monday, January 25, 2010

CHC: Pengumuman

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Kepada kumpulan-kumpulan chc yang tersenarai ni...sila serahkan
supervisor's assessment form/peer assessment form/self assessment form kepada pejabat akademik selewat-lewatnya pada hari jumaat minggu ni,29/01/2010 sebelum pukul 12pm....

1.Kumpulan yang perlu menyerahkan Supervisor Assessment Form:
Kumpulan:2,3,6,9,11,13,16

2.Kumpulan yang perlu menyerahkan Peer Assessment Form:
Kumpulan:2,6,11,14,16

3.Kumpulan yang perlu menyerahkan Self Assessment Form:
Kumpulan:1,2,6,7,8,9,10,11,14,16

Kumpulan-kumpulan chc yang tersenarai ni...sila ambil perhatian dan berikan kerjasama anda...sekiranya mana-mana assessment form itu dipegang oleh facilitator kumpulan anda...ingatkn facilitator untuk menyerahkannya ke pejabat akademik...

Perhatian juga kepada mana2 kumpulan yang ingin melawat mana2 persatuan/organisasi yang sama, sila berbincang sesama ahli kumpulan dan pergi bersama bagi memudahkan persatuan/organisasi tersebut dan memudahkan kumpulan anda.

Sekian..terima kasih..

Saturday, January 23, 2010

Buletin EPIK: Pilihan di Tangan Anda

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Selepas habisnya formative assessment, kebanyakan dari kita pastinya berasa lega. Ada yang pulang kerumah, keluar dengan kawan-kawan, tengok movie, dan macam-macam lagi. Sebagai exco pembangunan insan dan kerohanian, ingin dikongsikan satu video dengan rakan-rakan tahun 2 sekalian. Sama-sama kita lihat dan fikir-fikirkan mesej yang ingin disampaikan.


Setiap orang mempunyai hak dan kebebasan untuk memilih. Adakah kita inginkan kehidupan yang lebih baik, atau kita sudah cukup bahagia dengan kehidupan sekarang.

Sama-sama kita perhatikan dunia sekarang. Dunia sudah semakin ‘tidak selamat’, dengan akhlak dan moral manusia semakin menjadi-jadi. Dulu ibu sanggup membuang anaknya, sekarang anak pula sudah sanggup membuang ayahnya ditepi jalan. Pembunuhan dan penzaliman berlaku hampir setiap hari. Pernahkah kita berfikir, dimanakah silapnya?

Mungkin kita disini agak bahagia, tetapi kita tidak tahu apa yang terjadi diluar sana. Kita masih boleh belajar dengan tenang, boleh bergembira dan bergelak ketawa dengan rakan, sedangkan saudara kita diluar menderita dan terseksa, ketakutan dengan kezaliman dan kehancuran akhlak manusia.

Apabila manusia semakin lupa asal usul kejadiannya, mereka akan lalai dengan dunia ini. Kita dapat lihat bagaimana manusia begitu mengejar-ngejar kemewahan, mencari pangkat dan kemegahan, sehingga tidak ambil peduli orang disekelilingnya. Apabila tiada ‘dosa’ dan ‘pahala’ yang mereka ingat, maka mereka akan mengejar dunia ini dengan pelbagai cara sekalipun. Itulah tanda-tanda kehancuran akhlak manusia.

“Kamu (umat Islam) adalah umat terbaik yang dilahirkan untuk manusia, kerana kamu menyuruh berbuat yang makruf (kebaikan) dan mencegah yang mungkar, dan beriman kepada Allah.”
–surah Ali-Imran, ayat 110-

Kita perlu berfikir dengan lebih matang, berfikir lebih jauh kehadapan. Kita yang akan menjadi contoh kepada golongan yang lebih muda, adik-adik, maupun anak-anak kita nanti. Jika kita ambil berat semua ini dan inginkan dunia yang lebih baik, maka mulakanlah perubahan dari diri kita. Buangkan sifat-sifat negatif, ketepikan keseronokan yang sementara ini, dan biasakan diri dengan perkara kebaikan. Buangkan sikap mementingkan diri sendiri dan carilah keredhaan Allah, walau sekecil mana pun perkara yang kita lakukan.

"Barang siapa mengerjakan kebajikan, maka (pahalanya) untuk dirinya sendiri, dan barang siapa berbuat kejahatan, maka (dosanya) menjadi tanggungan dirinya sendiri. Dan Tuhanmu sama sekali tidak menzalimi hamba-hambaNya"
-surah Fussilat, ayat 46-

Semoga pengisian yang serba ringkas ini menjadi peringatan yang bermanfaat buat semua rakan-rakan, insyaAllah.

Friday, January 22, 2010

Dialog Kebajikan PERSIAP-JAKSA ditunda

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Masih ingat tentang Dialog Kebajikan antara PERSIAP dengan JAKSA??

Atas sebab Pilihanraya Kampus yang semakin hampir, dan pembentangan manifesto calon-calon pilihanraya yang akan berlangsung, dialog kebajikan ini terpaksa ditunda ke tarikh lain


Tarikh tersebut masih belum ditentukan dan akan diberitahu kelak

Sekian

Wednesday, January 20, 2010

GIT AND ENDOCRINE END OF MODULE ASSESSMENT

Assalamualaikum dan salam sejahtera


Perhatian kepada ketua-ketua pbl, anda dikehendaki menghantar soalan sejurus selepas tamat tiap2 assessment.Minta bantuan daripada ahli2 pbl anda...untuk mengingatkan soalan…

Tulis soalan exam tu dalam kertas khas yang telah diedarkan oleh exco akademik BBA….

ORANGE = GIT

HIJAU = ENDOCRINE

Lepas habis je exam untuk setiap module…letakkan kertas tu dalam pigeon hole yang ada dekat luar TIBE tu...nanti Exco Akademik akan ambil lepas habis exam...

Makluman untuk semua….
For GIT,

OBA = 14
EMI = 4 themes (12 stems)
MEQ = 1 (20 min)
Time = 1 hour only

For endocrine,

OBA+EMI ≈20

MEQ = 1

Time = 1 hour

Yang ini adalah pembahagian soalan untuk setiap pbl bagi setiap module exam….berikan kerjasama…sebab soalan2 terkumpul ni akan diedarkan kepada semua pelajar nanti…ahli2 pbl…ingatkan ketua2 pbl anda..

PBL 1 OBA question 1

PBL 2 OBA question 2

PBL 3 OBA question 3

PBL 4 OBA question 4

PBL 5 OBA question 5

PBL 6 OBA question 6

PBL 7 OBA question 7

PBL 8 OBA question 8

PBL 9 OBA question 9

PBL 10 OBA question 10

PBL 11 OBA question 11

PBL 12 OBA question 12

PBL 13 OBA question 13

PBL 14 OBA question 14

PBL 15 EMI theme 1

PBL 16 EMI theme 2

PBL 17 EMI theme 3

PBL 18 EMI theme 4

PBL 19 & 20 ESSAY

GIT & Endocrine assessment

Assalamualaikum dan salam sejahtera...


InsyaAllah jumaat ini kita akan menduduki peperiksaan akhir modul untuk GIT dan endocrine

Tarikh:
22/01/2010
Masa:
GIT: 9.00 pagi
Endocrine: 3.00 petang
Tempat:
TIBE
Pakaian:
Formal

Sila tepati masa dan berada di TIBE 15 minit sebelum peperiksaan bermula

Menurut GIT module coordinator, GIT module akan mengandungi 14 soalan OBA, 4 EMI dan 1 MEQ
Untuk module endocrine jumlah soalan OBA dan EMI tidak dinyatakan secara spesifik, cuma gabungan soalan OBA dan EMI semua sekali adalah 20 soalan dan 1 soalan MEQ
Semoga berjaya diucapkan kepada semua

Sekian

Tuesday, January 19, 2010

HE Set 50

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia...

Perhatian kepada semua pelajar HE Set 50, satu perjumpaan dengan En.Ukil akan diadakan pada hari Sabtu ini, 23/1/2010 pada pukul 9 pagi di fakulti.

Agenda: Pembentangan kertas kerja oleh pengarah.

Semua pelajar HE sET 50 diwajibkan hadir.

Berikut adalah senarai organisasi bagi Program Futsal 1 Malaysia:
>

CARTA ORGANISASI PROGRAM FUTSAL 1 MALAYSIA

Pengarah – Mohd Norazmi Bin Zulkifli

Timbalan pengarah 1 – Mardiyah binti Mohd Yusof

Timbalan pengarah 2- Siti Nabilah Binti Kamal Nasser

Setiausaha- Taranjit Singh A/L Ram Singh

Penolong setiausaha- Muhammad Idrul bin Mohamad Daud

Bendahari – Mohd Shahimin Soaid

Penolong bendahari- Alex Yee Chau Sim

Exco program 1 – Muhammad zulhilmie bin saru@sarudin

Exco program 2- Chun Phoy Cheng

NOOR IZWAN BIN NORRASHID

HING SIAU TIAK

LAW POH TSE

NORBAHRIN BIN BAHARUDIN

YUEN WAI CHONG

GAUTHAMEN A/L PUNGANAN

Exco teknikal 1- Muhd Suhaili Bin

Exco teknikal 2-Chan Chunn Hoo

MUHAMMAD HAZIQ B. MOHD ZAINUDIN

LOO YING YI

YIEW JEANS

LIEW YEE KENT

NEO XUE PING

MUHAMMAD NUR HAFIZ BIN ABDULLAH

CHAI XIN HANG

HO JING LIANG

Exco publisiti 1- Muhammad Amerul Bin Nordin

Exco publisiti 2- Munir bin Apipi

DINESH KUMAR A/L VERAMUTHOO

OH PEI BING

KAN CHAN SIANG

LEE WEI MUN

LEE YIN RU

TAN HUEY CHIENG

MOHAMAD MURSYID B. AHMAD ZUHAIRI

Exco perhubungan 1- Teo Wee Keat

Exco perhubungan 2-Khor Gui Him

CHOO WAN HEE

KHOR SIEW LING

THAM HOOI MAN

PAU CHEONG PING

YAP CHUI YIN

DEWI ASTRID DISIMOND

LIM SHIAO WEI

Exco TTK 1- Muhammad Al Fatih Bin Pahrol

Exco TTK 2- Muhammad Azlan Zaini

CHAI JOON YI

DANNY PHUA JING WEI

TAN HIANG JIN

NURUDIN AL-FAHMI BIN ABDUL GALIB

SHALISHA JAELYN A/P S KUNARATNAM

YEO YU ZHEN

Exco protokol 1- Tey Ie Lane

Exco protokol 2- Nalini a/p Panerselvam

BOON WEI JIE

ADEEBA BINTI ABD RAHMAN

FADZLIN BINTI MOHD ATAN

PERIYAH A/P VENGADESH

AUDREYLAURA BINTI BONIFACE

HARIKRISHNAN A/L SHANMUGANATHAN

Exco keselematan 1- Prabakaran a/l Ragunathan

Exco keselamatan 2- Narkkanni a/p Panerselvam

SARASWATHIY A P MANIAM

JANAKI A/P MUNIANDY

ONG KAH KEAT

QUEK KHAI WEN

MUHAMAD HILMI BIN KAMALUDDIN

KHAIRUL AZREEN BIN MOHAMAD SABRI

Exco pemasaran 1- Wong Yi Lian

Exco pemasaran 2-Ding Xiao Liey

KHOO SIEW IM

HIEW SHEN YONG

WANG SAY LENG

ANG CIAU WOOI

STEPHENIE ONNASIS ANAK PRESSIE

KOH MIN JIE

Monday, January 18, 2010

Consultant Gerai Klinikal Festival 1 Malaysia

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Perhatian kepada sesiapa yang berminat untuk menjadi consultant untuk gerai klinikal semasa festival 1 Malaysia iaitu pada 27 dan 28 Februari 2010

Sila bagi nama kepada Hazim esok selepas kuliah

Terhad kepada 12 orang sahaja
Siapa cepat dia dapat

Sekian.

Dialog Kebajikan PERSIAP-JAKSA

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Sekian

Sunday, January 17, 2010

Permohonan JAKSA KTDI

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Permohonan untuk menjadi JAKSA KTDI telah dibuka.

Berikut merupakan jawatan2 yang boleh dipohon..


MAJLIS TERTINGGI

YANG DI-PERTUA JAKSA


NAIB YANG DI-PERTUA JAKSA


SETIAUSAHA


BENDAHARI


PENGERUSI BIRO

AKADEMIK


KEBAJIKAN DAN KESELAMATAN


KEUSAHAWANAN


KEROHANIAN


INFORMASI, PENERBITAN DAN TUGAS-TUGAS KHAS


JARINGAN ALUMNI DAN PEMBANGUNAN SUMBER MANUSIA


SUKAN (SISWA/SISWI)


KEBUDAYAAN DAN INTEGRASI & PERPADUAN KAUM



SYARAT PERMOHONAN: CGPA PERLU LEBIH DARI 2.5

Pelajar yang berminat boleh memberi nama untuk mendapatkan borang mulai Isnin (18/01/2010)
Sila berjumpa dengan Hazim

Borang permohonan perlulah dihantar ke pejabat KTSN
Tarikh tutup penghantaran borang pada
7 Februari 2010
Satu sesi temuramah akan diadakan kepada mereka yang disenarai pendekkan

Sekian

Saturday, January 16, 2010

Buletin for Endocrine Module

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Pada post kali ini disampaikan artikel mengenai hormones and love
daripada exco akademik
Menarik nie.. Baca jangan x baca...

Hormones and love

Do you know why you feel so euphoric when you’re in love? Why you feel happiness when you’re with your love? Do you know what happens in your body and how you can influence this all? At least six hormones that are involved with love.

Dopamine : Did you know that when you’re in love, dopamine gives you the same feeling as when you would use cocaine? Every time you see your love, you get a shot of dopamine and it’s addictive. Everyone who has been in love knows they wanted to see the one they were in love with again and again and again.But when you’re in a relationship for a longer period, let’s say about two years; your body doesn’t produce that much dopamine anymore. The feeling of being in love slowly changed in loving him or her.Get enough vitamin B6 and magnesium.Those two together make your body produce dopamine. So make sure you get enough.

Fenylethylamine :It is produced in your brain. Your heartbeat is increasing, you start to breath faster, and the palms of your hands start to sweat, your cheeks and genitals get an extra blood flow and you start to feel happier.When you eat a lot of cheese and chocolates and drink plenty of red wine, maybe your brain gets some extra Fenylethylamine. (Besides the fact you’ll probably get nauseous.) Most of this gets decomposed in your intestines. When you have eye contact your brain also produces Fenylethylamine. The pupils of your eyes get bigger. But only when you see something you like. On the other hand, when you get the fright of your life, your brains starts producing this hormone too.

Adrenaline : Who hasn’t heard of it? The hormone that makes people run or fight. But when you’re in love adrenaline causes the reaction that you’re on standby all the way. Your pupils get bigger, your heart rate goes up, your breathing gets faster and you’re not so hungry because your digestive system starts to work slower.If you want to let the adrenaline flow, get really angry, get into a situation where you get really scared, or get some real physical exertion at the gym or maybe even at home with your loved one.But be careful when you have a bad heart because in that case too much adrenaline can get you into trouble.

Endorphin : It is the morphine that your own body produces when you feel pain. When you’re in love it has the same effects as heroine and opium which cause you to feel more happy and joyful. Eating fat, chocolate and sugars make you produce more endorphin.

Vasopressin : It works for men in the same way as oxytocine does for women. It’s said that this hormone makes people monogamous.If you want enough of this hormone, you'd better drink no alcohol. Alcohol is a restraining factor for the production of Vasopressin. When a man ejaculates there is a large amount of this hormone made by the hypothalamus and released in the blood stream. Vasopressin is also an antidiuretic hormone.

Oxytocin : is also called the mother hormone or cuddle hormone because when a mom breastfeeds her baby, this hormone is produced in large quantities. When you hug or caress this hormone is produced too. It makes you feel connected, takes away fear and makes you feel confident.


Sekian

Wednesday, January 13, 2010

Pengumuman Penting

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Sila ambil perhatian!!
Perhatian kepada pelajar yang menghadiri kelas prosedur pada selasa yang lalu iaitu Kumpulan C, kami dari pihak BBA menerima aduan daripada nurse yang bertugas bahawa terdapat kehilangan satu ophthalmoscope selepas kelas tersebut

Jadi sesiapa yang terambil ophthalmoscope tersebut sila pulangkan kepada Hazim pada hari Jumaat ini selepas kuliah.
Sila check white coat korang, manalah tahu termasuk

Jika tiada yang memulangkannya, semua pelajar daripada kumpulan C akan dipaksa membayar wang bagi menggantikan ophthalmoscope tersebut

Janganlah menyusahkan orang lain disebabkan oleh kecuaian kita sendiri.
Bersama-samalah kita menjaga nama baik batch kita sendiri.

Monday, January 11, 2010

PERSIAP 2009/2010

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

AGM PERSIAP yang telah berlangsung pada Ahad yang lalu menandakan berakhirnya tugas organisasi PERSIAP untuk sesi 2009/2010

Setinggi-tinggi tahniah dan terima kasih diucapkan kepada organisasi PERSIAP sesi 2009/2010 atas kecemerlangan mereka melaksanakan tugas

PERSIAP 2009/2010 dalam kenangan


AGM pada Ahad yang lalu juga telah diadakan bagi melantik ahli baru untuk organisasi PERSIAP bagi sesi 2010/2011

Tahniah diucapkan kepada
Tan Hiang Jin
Muhammad AlFatih
Kan Chan Siang
Siti Nur Afniar
Tan Khai Pin
Nur Shazwani
Mohamed Ilyas
kerana telah dipilih menjadi exco organisasi PERSIAP yang baru

tidak dilupakan Khairul Azreen dan Nurlina

Diharapkan agar organisasi PERSIAP yang baru dapat meneruskan kecemerlangan dan membawa PERSIAP ke tahap yang lebih baik

Larian Amal Palestin

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Larian Amal Palestin



Tarikh: 16 Januari 2010
Masa: 7.30 pagi - 10.00 pagi
Tempat: Taman Tasik Permaisuri
Penyertaan terbuka kepada semua
Bayaran: RM3 seorang
makanan disediakan

Sebarang pertanyaan hubungi:
Liyana: 0172332050
Faizuddin: 0132515145

Sesiapa yang berminat, sila beri nama kepada Hazim
selewat-lewatnya 9.00 pagi hari selasa(12/01/2010)


Sekian

Belanjawan modul GIT

Assalamualaikum dan salam sejahtera


Belanjawan yang digunakan semasa modul GIT:


Income

RM

Expenditure

RM

Balance

2139.00

Week 1

566.88



Week 2

495.60



Week 3

203.00



Week 4

431.58



Week 5

137.00





1834.06







Balance

304.94





Total

2139.00

Total

2139.00




Duit dah makin sikit
pasni kenalah kutip
so
stand by la duit korang untuk dikutip

Sekian

Sunday, January 10, 2010

AGM35 : Senarai Calon PERSIAP 2010/2011

Mesyuarat Agung Tahunan

PERSIAP Sesi 2009/2010

Kali Ke-35

bertempat di Auditorium Pusat Perubatan UKM

pada 10 Januari 2010

jam 10.00 pagi – 2.30 petang


undi calon pilihan anda

buatlah pilihan yang bijak!


Pakaian: formal

Friday, January 8, 2010

Environmental Carnival

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

09/01/2010 Saturday
Environmental Carnival di Auditorium HUKM

come come come
mari mari mari
lai lai lai


Pengangkutan bas akan disediakan:

pada pukul 7.30 pagi
3 bas dari KTSN & 1 bas dari T1BE ke PPUKM

pukul 12.30 tengahari
3 bas dari PPUKM ke KTSN

pukul 4.30 petang
1 bas dari PPUKM ke KTSN

Sama-sama memeriahkan program tersebut

"Alam Ceria, Warisan Kita"




video

Wednesday, January 6, 2010

Informasi Warisan Mesra

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Majlis Makan Malam Warisan Mesra untuk fakulti Perubatan dan Ulangtahun PERSIAP bakal tiba
Jadi di sini di sampaikan beberapa informasi yang mungkin berguna untuk anda.
Tema pakaian:
BATIK dan SONGKET
tetapi jika tiada, apa-apa pun boleh
Pastikan pakaian kemas dan sopan

Pengangkutan bas:
Bas dari KTSN dan TIBE akan bertolak pada pukul 5.30 petang
Bagi sesiapa yang terlibat dengan sukaneka pada petang tersebut, bas akan bertolak dari PPUKM pada pukul 6.30 petang
Diharapkan agar anda menunggu bas tepat pada masanya untuk mengelakkan keciciran

Bas pulang selepas makan akan bertolak pada pukul 11.30 malam
Bas pulang akan menuju ke PPUKM, KTSN dan TIBE
Oleh itu, sila pastikan anda berada di dalam bas yang betul dan tidak tersalah destinasi

Semasa Program:

Sewaktu tiba di Dewan Wawasan, sila daftarkan diri anda di kaunter pendaftaran
Kaunter pendaftaran akan dibuka pada pukul 6.30 petang

Dewan Pulau Pinang akan dibuka sebagai surau dan tempat berehat untuk para pelajar
Jika terdapat pelajar yang ingin ke Jaya Jusco(bersebelahan menara PGRM) pastikan anda mendaftar dan masuk ke dalam dewan sebelum pukul 8.00 malam
(Kemasukan selepas 8.00 malam akan menyebabkan anda tidak mendapat merit)

Mengenai tempat duduk di sana adalah bebas(free sitting)
Siapa sampai dulu, duduk dulu
kecuali meja yang berlebal VVIP,, LACTURER, AMSA, PERSIAP, JAKSA, PENERIMA HADIAH LIGA, MC dan PERSEMBAHAN
Meja tersebut adalah tidak dibenarkan dan telah dikhaskan

Protokol bergambar: masa yang dibenarkan untuk bergambar ialah sebelum 8.00 malam dan selepas 11.30 malam (majlis tamat)
Terdapat jurufoto khas yang akan mengambil gambar pelajar semasa sampai, di meja makan dan di atas pentas

Berikut adalah makanan yang dihidangkan

Selamat bergembira dan selamat menjamu selera
Sekian.

Tuesday, January 5, 2010

Pertukaran Time Table

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Terdapat beberapa perubahan jadual yang perlu diambil perhatian untuk semua iaitu:

Kuliah: Overview of History Taking & PE of NS
Prof Dr Raymond

Jadual asal:

Khamis (14/01/2010)

Masa: 11.00 pagi - 12.00 tengahari

Ditukarkan ke:
Isnin (18/01/2010)
Masa: 12.00 tengahari - 1.00 petang


Feedback with Group Leaders
by Prof Dr Nabisah
Tempat: Bilik Mesyuarat Akademik

Jadual asal:
Khamis (28/01/2010)
Masa: 8.00 - 10.00 pagi

Ditukarkan ke:
Jumaat (29/01/2010)
Masa: 10.00 pagi - 12.00 tengahari

Sekian.

Monday, January 4, 2010

Yuran Semester 4


Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Untuk makluman semua, yuran pengajian untuk semester 4 boleh mula di bayar di pejabat bendahari di tingkat 5 blok E

Anda bolehlah menyemak bayaran yuran anda di SMPWEB
Link ada di "Your Link" di sebelah
Anggaran yuran bagi pelajar yang duduk di K1 adalah RM1526.++
Dinasihatkan supaya anda menyemak jumlah yuran terlebih dahulu sebelum membayar yuran


Bagi sesiapa yang tidak tahu untuk menyemak di sini disertakan panduan

1) Buka SMPWEB di link di sebelah
2) Login
3) Klik hutang pelajar di sebelah atas
4) Anda akan tiba di e-warga dan pilih kategori
5) Login semula
6) Pilih kewangan pelajar di sebelah kiri
7) Klik semakan akaun
8) Jumlah yuran anda akan keluar

Sekian untuk kali ini

Friday, January 1, 2010

Happy New Year

Selamat Tahun Baru 2010


Semoga tahun baru ini membawa banyak perubahan
menuju kebaikan dan pembaharuan

GIT module

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Alhamdulillah kita telah tamat kuliah untuk module GIT

Di sini disampaikan artikel mengenai module ini dan diharapkan dapatlah kita mengambil manfaat darinya

What is the differences between gastroenteritis and food poisoning?

Specifically, gastroenteritis refers to infection/inflammation of the
mucous membrane of the digestive tract, while food poisoning refers to
a type of bacterial gastroenteritis that was caused by something the
patient ate. Food poisoning can also refer to chemical food poisoning,
as might happen if you ate a poisonous mushroom. In broad terms,
gastroenteritis describes what the patient has, while food poisoning
describes how the patient got it.

According to Medilexicon's medical dictionary, gastroenteritis is the "Inflammation of the mucous membrane of both stomach and intestine" , while food poisoning is "poisoning in which the active agent is contained in ingested food".

source: medicalnewstoday.com
http://www.medicalnewstoday.com/articles/154555.php


Thanks to exco akademik for this article

Sekian..

Your Download

Would like to contribute any files?Please send it via email to publisitibba0813@yahoo.com.The files will be considered to be uploaded.