Countdown Peperiksaan Ikhtisas Akhir 2012/2013

Friday, December 31, 2010

Thursday, December 23, 2010

Tentang Yuran-Updated!

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Mesti ramai yang pelik kan, kenapa ada yang kena bayar RM1600/RM1878?
Encik di kaunter menjelaskan bahawa yuran sem ini memang RM1878 walaupun SMP Web tulis RM1600. Katanya sebab KTDI. Mintak maaf sebab tak dapat bagitau dengan lebih jelas, mereka pon tak tahu dan akan contact KTDI untuk menanyakan hal ini.

Ada tak yang tidak tinggal di KTDI tapi still kena bayar RM1878?


EDITED VERSION:
COPIED FROM JAKSA'S FB. Thanks to Karim(Bukan nama sebenar)


Untuk perhatian kepada semua penghuni Kolej Tun Dr Ismail (Kolej utama, Laman Midah, Prisma Perdana).

Terdapat beberapa pelajar yang menyuarakan permasalahan mereka di mana mereka mendapati terdapat perbezaan yuran penginapan antara pelajar lelaki dan perempuan. Perkara tersebut terjadi adalah kerana pada masa tersebut masih ramai lagi nama pelajar perempuan yang tidak dimasukkan lagi ke dalam Sistem Pendaftaran Kolej menyebabkan mereka hanya membayar sebahagian sahaja dari yuran penginapan tersebut. Pihak pentadbiran kolej meminta maaf kerana masalah tersebut kerana mereka baru berpindah ke pejabat baru dan tiada talian internet untuk mengakses sistem tersebut.

Berikut adalah tarikh ‘check-in’ dan ‘check-out’ bagi Semester 2 yang telah didaftarkan oleh pihak pentadbiran kolej ke dalam Sistem Pendaftaran Kolej dan jumlah yuran penginapan kolej yang perlu dibayar oleh penghuni. Yuran penginapan tersebut adalah berdasarkan bilangan hari yang anda menginap di kolej bermula dari tarikh ‘check-in’ hingga ‘check-out’. Jadi, jika terdapat mana-mana penghuni kolej mendapati anda perlu membayar LEBIH atau KURANG dari yuran yang ditunjukkan, anda boleh menyuarakan permasalah anda kepada pihak pentadbiran kolej supaya mereka boleh menyemak semula yuran penginapan anda. Ataupun, anda boleh menghantar mesej ke dalam Inbox FB Jaksa KTDI. (Sila sertakan nama penuh, no matrix, fakulti/jurusan/tahun, dan no bilik anda). Kerjasama dari anda didahului dengan ucapan terima kasih.


Fakulti/Jurusan/Tahun: Perubatan Tahun 3

Tarikh ‘check-in’: 13/11/2010

Tarikh ‘check-out’ : 3/6/2011

Yuran penginapan RM 808


*Yuran penginapan ini tidak termasuk yuran elektrik, yuran kemudahan penginapan



Hope this helps!

Friday, December 10, 2010

Tuesday, December 7, 2010

AGM Persiap

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.


Jemput hadir.
Sesungguhnya Persiap adalah kita dan kita adalah Persiap. :)

Monday, December 6, 2010

Hari Keusahawanan 1 Malaysia

Assalamualaikum dan salam sejahtera...



Hari : Ahad/12 disember 2010
Merit : major
Tajuk : Live Frugally and Become A Millionaire

Thursday, November 25, 2010

Borang Pencalonan PERSIAP Sesi 2011/2012

Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pelajar perubatan tahun 3.

Dimaklumkan bahawa organisasi PERSIAP Sesi 2010 akan menamatkan sesi perkhidmatan tidak lama lagi. Sehubungan dengan itu, PERSIAP kini membuka borang pencalonan bagi sesiapa yang ingin menjadi organisasi PERSIAP bagi sesi 2011/2012.

Bagi tahun 3, 2 kerusi akan dipertandingkan. Bagi sesiapa yang berminat, anda boleh mendapatkan borang pencalonan daripada:

Khairul Azreen=Setiausaha Agong PERSIAP
Nurulina Aimi=Naib Setiausaha Agong PERSIAP

Tarikh tutup permohonan adalah pada 1 Disember 2010.

Terima kasih.

Monday, November 22, 2010

Seminar Keusahawanan

Assalamualaikum dan salam sejahtera.



Disebabkan ada masalah yang x dapat dielakkan, tarikh seminar keusahawanan telah diubah dari 27 November 2010 ke 4 Disember 2010

Diingatkan bahawa setiap batch perlu menghantar 20 peserta pada tarikh berkenaan. Kalau lebih lagi baik.

Sekian.

Sunday, November 21, 2010

Dialog Kebajikan PERSIAP

Assalamualaikum dan salam sejahtera..




Tema: “Mahasiswa prihatin, kebajikan terjamin”

Tempat: Auditorium PPUKM

Tarikh : 23/11/2010 (Selasa)

Masa: 8.00malam-11malam


Matlamat program ini adalah untuk memberi maklumat mengenai hal-hal berkenaan kebajikan yang seringkali menjadi persoalan para pelajar yang jarang disalurkan kepada pihak-pihak berkenaan dengan lebih efektif supaya penambahbaikan serta persoalan yang bermain difikiran para pelajar terjawab. Selain itu, segala masalah dan kekangan yang dihadapi oleh unit kebajikan dan pihak pengurusan kolej dapat difahami dan diterima oleh para pelajar.


Diharap anda dapat hadir demi kebaikan dan penambahbaikan kebajikan mahasiswa di masa hadapan.

Sekian..

Monday, November 15, 2010

Hari Keusahawanan

Assalamualaikum dan salam sejahtera..



Perhatian kepada semua pelajar tahun 3, setiap batch dikehendaki menghantar 1 kumpulan untuk Pertandingan Usahawan Berjaya yang akan berlangsung pada 20 November ini. Sila baca poster untuk syarat2 penyertaan.

Untuk seminar keusahawanan setiap batch dikehendaki menghantar 20 orang wakil.

Sesiapa yang berminat boleh beri nama kepada Faizah Zabawi (012-2256289)

Sunday, November 14, 2010

Thursday, November 4, 2010

Monday, November 1, 2010

Friday, October 22, 2010

Jadual Exam

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Terdapat sedikit perubahan pada tarikh peperiksaan semester kita. Sila ambil perhatian dan jangan tersalah paper pulak nanti

Tarikh

Masa

Kertas peperiksaan

Tempat

25 Oktober 2010

(Isnin)

9.00 pagi – 12.15 tengahari

Kumpulam 3 & 4

Teori

Surgeri 1, PPD

(MCQ, KFQ)

Dewan Peperiksaan Tingkat 4

2.00 – 4.45 petang

Kumpulan 1 & 2

Teori

Perubatan Dalaman 1, PPD

(MCQ, KFQ)

Dewan Peperiksaan Tingkat 4

26 Oktober 2010

(Selasa)

9.00 pagi – 12.15 tengahari

Kumpulan 1 & 2

Teori

Perubatan & Masyarakat III, PPD

(MCQ, MEQ)

Dewan Peperiksaan Tingkat 4

2.00 – 4.45 petang

Kumpulan 3 & 4

Teori

Obstetrik & Ginekologi I, PPD

(MCQ, KFQ)

Dewan Peperiksaan Tingkat 4

28 Oktober 2010

(Khamis)

9.00 pagi – 1.00 petang

Kumpulan 3 & 4

OSCE

Obstetrik & Ginekologi I, PPD

Wad Peperiksaan Tingkat 10

29 Oktober 2010

(Jumaat)

9.00 pagi – 1.00 petang

Kumpulan 2

OSCE (Klinikal)

Perubatan Dalaman 1

Wad Peperiksaan Tingkat 10

1 November 2010

(Isnin)

9.00 pagi – 1.00 petang

Kumpulan 3 & 4

OSCE

Surgeri I, PPD

Wad Peperiksaan Tingkat 10

2 November 2010

(Selasa)

9.00 pagi – 1.00 petang

Kumpulan 1 & 2

OSCE

Perubatan & Masyarakat III, PPD

Wad Peperiksaan Tingkat 10

3 November 2010

(Rabu)

9.00 pagi – 1.00 petang

Kumpulan 1 & 2

OSCE

Perubatan Dalaman 1, PPD

Wad Peperiksaan Tingkat 10



Dinasihatkan agar anda menepati masa dan berada di tempat peperiksaan 30 minit sebelum peperiksaan bermula dan sila bawa kelengkapan peperiksaan yang secukupnya.

Sekian terima kasih.

Thursday, October 21, 2010

Taklimat & slip

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Buat makluman semua, taklimat pada esok hari akan diadakan di DK 2 jam 8.30 pagi. (bukan di auditorium).
Sila tepati masa.

Mengenai slip peperiksaan, slip dah keluar dan akan diberi esok semasa taklimat

Sila beritahu rakan-rakan yang lain. TQ

Monday, October 18, 2010

Solat Hajat

Assalamualaikum dan salam sejahtera



Maaf atas kesilapan post sebelum ini... Solat hajat akan diadakan selepas solat maghrib dan besar kemungkinan akan ada pengisian selepas itu.

Saturday, October 16, 2010

Menjelang peperiksaan

Assalamualaikum dan salam sejahtera...



Di sini terdapat beberapa pengumuman menenai peperiksaan yang bakal menjelang.

1. Pada 21 Oktober 2010 (khamis), akan diadakan solat hajat yang dianjurkan oleh ZRC bertempat di surau Ar-Razi. Solat hajat akan diadakan selepas solat Isyak. Adalah lebih afdhal jika kita dapat bersama-sama solat berjemaah dan mendengar tazkirah selepas solat mangrib.

2. Taklimat peperiksaan akan diadakan pada 22 /10/10 (Jumaat) bertempat di Auditorium pada jam 8.00 pagi

3. Slip peperiksaan akan keluar pada minggu study week nanti. Hari apa akan dimaklumkan kemudian kerana masih menunggu dari bangi.

Sekian dahulu untuk kali ini.

Thursday, October 14, 2010

Hari Siswi 2010

Assalamualaikum and salam sejahtera.


Kawan-kawan yang dirahmati sekalian, pada hari Sabtu ini akan berlangsung satu program yang bernama Hari Siswi. Walaupun namanya begitu, para siswa sekalian boleh juga menyertai nya. Terdapat satu (1) aktiviti yang boleh dihadiri yaitu Perasmian Hari Siswi dan Ceramah Fiqh Wanita yang akan diadakan di pagi hari bertempat di Auditorium.

Itu sahaja yang ditawarkan untuk kalian.

But for girls out there? We have lots to offer...
Basically this is a whole day programme. Pada sesi petang akan diadakan pertandingan gubahan.
Malam pula ade busana wanita, nyanyian, puisi dan penutup.

Alang-alang dah abis posting dan sebelum masuk study week, marilah kite same same meriahkan Hari Siswi ini!

Penyertaan masih dibuka. Cepat sebelum terlambat!




Wednesday, October 13, 2010

Pengesahan Penginapan

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Perhatian kpd semua penghuni KTDI (Utama, Laman Midah & Prisma Perdana), Sila buat pengesahan penginapan kolej kediaman bagi Sem 2 sesi 2010/2011 dari 11-26 Oktober 2010.

Denda sebanyak RM25/sehari bg mereka yg lewat membuat pengesahan.

Harap Maklum.

Thursday, October 7, 2010

Pengumuman! Pengumuman!

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Pertamanya dimaklumkan bahawa esok(8 Oktober 2010) akan ada common lecture seperti biasa.
Common lacture akan disampaikan oleh Prof. Harlina dan Prof. Zaleha. Diharapkan agar semua dapat hadir takut2 kehadiran akan diambil

Pengumuman kedua amat penting. Sila ambil perhatian dan sebar-sebarkan.

Kepada semua pelajar ijazah doktor perubatan Tahun 3 sesi 2010/2011,sila buat penilaian Modul & Pensyarah melalui Sistem Penilaian Pengajaran Kursus(SPPK) bagi pelajar untuk semester 1 sesi 2010/2011 bermula 4 Oktober - 15 Oktober 2010

Sila buat penilaian untuk semester 1 sahaja(2 posting sahaja)

Seperti semester-semester yang lalu, diharapkan agar anda dapat mengisi SPPK dalam tempoh masa yang ditetapkan bagi mengelakkan sebarang masalah.

Penilaian ini penting bagi proses penambahbaikan secara berterusan

Sila klik untuk ke laman web


Sekiranya pelajar menghadapi masalah,mohon lengkapkan borang aduan SPPK Fakulti Perubatan di pejabat akademik bagi tujuan makluman.

Sekian terima kasih.

Tuesday, October 5, 2010

Taklimat portal library

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Pada jumaat ini akan diadakan taklimat portal library. sila baca maklumat di bawah;

Tarikh: 8 Oktober 2010
Masa: 5.00 petang
Tempat: Auditorium

Librarian will give the taklimat. please spread this. tq

Thursday, September 30, 2010

Jadual Peperiksaan Akhir Semester 1

Tarikh

Masa

Kertas peperiksaan

Tempat

25 Oktober 2010

(Isnin)

9.00 pagi – 12.15 tengahari

Kumpulam 3 & 4

Teori

Surgeri 1, PPD

Dewan Peperiksaan Tingkat 4

2.00 – 4.45 petang

Kumpulan 1 & 2

Teori

Perubatan Dalaman 1, PPD

Dewan Peperiksaan Tingkat 4

26 Oktober 2010

(Selasa)

9.00 pagi – 12.15 tengahari

Kumpulan 1 & 2

Teori

Perubatan & Masyarakat III, PPD

Dewan Peperiksaan Tingkat 4

2.00 – 4.45 petang

Kumpulan 3 & 4

Teori

Obstetrik & Ginekologi I, PPD

Dewan Peperiksaan Tingkat 4

28 Oktober 2010

(Khamis)

9.00 pagi – 1.00 petang

Kumpulan 3 & 4

OSCE

Obstetrik & Ginekologi I, PPD

Wad Peperiksaan Tingkat 10

29 Oktober 2010

(Jumaat)

9.00 pagi – 1.00 petang

Kumpulan 2

OSCE (Klinikal)

Perubatan Dalaman 1

Wad Peperiksaan Tingkat 10

1 November 2010

(Isnin)

9.00 pagi – 1.00 petang

Kumpulan 1 & 2

OSCE

Perubatan Dalaman 1, PPD

Wad Peperiksaan Tingkat 10

2 November 2010

(Selasa)

9.00 pagi – 1.00 petang

Kumpulan 1 & 2

OSCE

Perubatan & Masyarakat III, PPD

Wad Peperiksaan Tingkat 10

3 November 2010

(Rabu)

9.00 pagi – 1.00 petang

Kumpulan 3 & 4

OSCE

Surgeri I, PPD

Wad Peperiksaan Tingkat 10

Mahasiswa Bijak Jauhi Zina


Wednesday, September 29, 2010

Raya! Raya! Raya!

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Dengan ini dijemput tuan-tuan, puan-puan, abang-abang, kakak-kakak, adik-adik warga KTDI untuk menikmati jamuan Aidilfitri KTDI di cafe Makyong



Macam-macam ado!!

Tuesday, September 28, 2010

Bowling open

Assalamualaikun dan salam sejahtera.

Kejohanan bowling anjuran JAKSA KTDI.

Berikut adalah butirannya:

Tarikh: 3 oktober 2010 ( Ahad)
Masa: 8.00 pagi - 12.00 tengahari
Tempat: Superbowl, Sungai Besi

Penyertaan terbuka untuk 3 orang satu kumpulan
yuran penyertaan adalah RM 3 untuk setiap seorang

Bas akan disediakan pergi dan balik di hadapan A&E
Sila berada tepat pada masanya atau lebih awal

Hadiah akan diberikan kepada top 6 untuk setiap kumpulan dan individu lelaki dan perempuan

Sesiapa yang berminat sila beri nama anda kepada Ainul Basyirah (019-7724310)

Monday, September 27, 2010

Sila ambil white coat / vest anda..

assalamualaiakum/hello..

kepada yg belum ambil white coat, vest, and yg belum habis bayar duit kpd persiap, kaunter TTK persiap akan dibuka pd hari isnin (27/9/2010), 9.15pm di cafe mak yong.

senarai nama yg belum ambil white coat:
-nurulina aimi
-dinesh
-wong yee ming
-mohd lutfi fadhil
-muhamad luqman bin hussin
-muhamad fauzi bin anuar
-viknesh balasingam
-suhana
-hani syazwani
-faizah zabawi
-hadi fadhil
-rooveen
-mohd azhar
-ismayudin ismail
-liyana ismail

(kepada yg x dpt dtg mlm tersebut, boleh minta tolong kawan ambilkan)

senarai nama yang belum ambil vest:
-lee wang loong
-rooveen
-lai ngan shan
-nur athariah auni
-kent
-dinesh kumar
-hareevanan
-tan huey chieng
-ruban
-priya
-nethrah
-tan yan lin
-qani'ah
-najwa
-praba
-ismail
-hud
-ainul basyirah
-koh siew ling
-cheng teck chee
-ie lane
-mohd. ramdzi (4th year)
-saiyidi azizi (4th year)

**ini adalah kali terakhir. semua yg terlibat wajib ambil barang yang telah ditempah n selesaikan bayaran anda.

Harap agar anda dapat sebarkan berita ini. Maaf atas kelewatan mempublish.

TQ =)

Kuliah Fiqh Wanita

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Kehadapan para muslimat yang di kasihi sekalian, pada hari Jumaat akan datang (seperti yang tertera di poster) terdapat pengisian bermanfaat yang boleh dihadiri.

Just so you know, Liqa' Wanita simply means the gathering of women. Jadi di sini lelaki tak perlu lah datang, all the guys can go for Friday Prayer(Ini bukan ayat menghalau), and ladies, we can meet there and gain a lotttt of knowledge. How about that? :)



Sekian.

Sunday, September 26, 2010

JOM RECYCLE

Assalamualaikum dan salam sejahtera..


Bersempena dengan Program Cintai Alam Sekitar (PCAS), pihak organisasi menganjurkan kempen Kitar Semula bagi menyelamatkan Bumi kita.

Aktiviti ini akan berlangsung dari
27 September 2010 hingga 8 Oktober 2010.
Sila bawa surat khabar lama, tin minuman, botol 100 plus atau apa sahaja yang boleh dikitar semula ke Ibnu Sina. Kotak kitar semula akan disediakan di Ibnu Sina, KTDI.

Kerjasama dari semua pelajar adalah amat diharapkan.

"Fikir dulu sebelum buang"

Saturday, September 25, 2010

Program Cintai Alam Sekitar (PCAS)

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Pada 9 oktober 2010, akan diadakan Program Cintai Alam Sekitar(PCAS) di KTDI

Di sini dimaklumkan arahan daripada pihak penganjur bahawa setiap posting dikehendaki menghantar satu wakil untuk setiap pertandingan yang dianjurkan.
Terdapat 3 pertandingan iaitu : Kuiz Alam sekitar, public speaking dan pertandingan mereka poster grafik.

Berikut adalah tentatif program:

MASA
ATURCARA
8.00 am
Pendaftaran dan taklimat program
8.30 am
Minum pagi
8.45 am
Explorace
Pusingan awal kuiz alam sekitar
Pusingan awal pidato
11.30 am
Tayangan movie
1.00 pm
Rehat makan tengah hari dan solat Zuhur
2.00 pm
Majlis Penutup
3.00 pm
Pertandingan Akhir Pidato
3.30 pm
Pertandingan Akhir Kuiz Alam Sekitar
4.15 pm
Penyampaian Hadiah dan Cenderamata
4.30 pm
Majlis Bersurai

Maklumat lanjut sila layari laman web PCAS

LINK


Sekian harap maklum

Monday, September 20, 2010

Game-0-game

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Jom release tension di AI DOT COM sambil merebut takhta juara
Pelbagai permainan "dalam-pintu" disediakan
Penyertaan terhad
Hadiah menarik menanti anda
Tarikh 25 September 2010
syarat penyertaan baca sendiri di poster

(klik dan zoom in untuk gambaran yang lebih jelas)

Sekian

Friday, September 17, 2010

Rumah Terbuka Prof Shahrir

Assalamualaikum dan salam Aidilfitri

Sempena dengan syawal kali ini, Prof Shahrir akan mengadakan open house di rumah beliau.
Berikut adalah butiran yang anda perlu tahu:

Tarikh:
19 September 2010

Masa:
12.30 tengahhari

Alamat rumah:
N0.3 Jalan Suakasih 3/6 Bandar Tun Hussein Onn, Cheras

Semua pelajar dijemput hadir
Datang, jangan tak datang
Please forward this mesej

Sekian

Thursday, September 9, 2010

Selamat Hari Raya Aidilfitri





Lemah lembut tuan puteri
Berkain cindai cantik dipandang
Meriah menyambut Aidilfitri
Sahabat handai datang bertandang

Udara dingin hening pagi
Tabuh bising mulakan hari
Aidilfitri menjelma lagi
Masing-masing pakai berseri

Tanpa mengira miskin kaya
Pangkat kedudukan hamba shaya
Sama-sama menyambut raya
Maaf-maafan dihari bahagia

Aidilfitri hari kemenangan
Kejayaan menempuh halangan
Mengenali erti kesenangan
Bagi mereka yang kekurangan

Aidilfitri hari kemaafan
Menghapus kesalahan sesama insan
Memupuk perpaduan sesama ehsan
Mengikat tali keakrapan

Cincin disarung hati berdebar
Jarinan lembut wajah terhias
Ramadan disambut penuh sabar
Aidilfitri disambut dengan meriah

Saidina Affan menyusun kata
Tutur peri yang aulia
Maaf-bermaafan sesama kita
Di Aidilfitri yang mulia

malam-malam lihat lampu jalan,
tengok-tengok hantu raya,
hati-hati diatas jalan,
supaya selamat pulang beraya……

heroin Hindustan sangatlah cun,
dikenali ramai namanya Kajol,
sayangkan anak beli la mercun
supaya senang dan cepat kojol.

baju rayer warne merah,
kepunyaan anak pak rahim,
hari rayer saling ziarah-menziarah,
dapat eratkan hubungan silaturahim.

Ada mata pandanglah keindahan,
Ada mulut berbudilah pertuturan;
Ada hati berilah kesayangan,
Ada salah silap silalah maafkan.

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

Tuesday, August 31, 2010

INVITATION TO THE INTERVARSITY SPORT MEET FOR MEDICAL STUDENTS 2010 BY UPM

assalamualaikum/hello..

Kepada atlet2 KTDI yang berminat untuk menyertai intervarsity sport yang dianjurkan oleh UPM, sila bg nama anda kepada Afniar(0139745731/0179415994) sebelum 1 sept 2010.

Tarikh : 26/9/2010

Pertandingan sukan yang dianjurkan adalah seperti berikut:

futsal lelaki (2 team)

futsal perempuan (1 team)

basketball lelaki (1 team)

badminton-single-lelaki (2 pemain)

badminton-single-perempuan (2 pemain)

badminton-beregu-lelaki (2 team)

badminton-beregu-perempuan (2 team)

yuran: RM12 per person untuk futsal dan basketball

RM20 per person untuk badminton

**hadiah dan sijil penyertaan disediakan.ada merit.

Monday, August 30, 2010

Tazkirah Ramadhan - Qiamullail

What is Qiyaam al-Layl?
Qiyaam' means 'standing' and 'Qiyaam al-Layl' means 'standing in night.' In the Islamic terminology, both terms refer to, 'the voluntary night prayer, whose time extends from after Isha prayer until dawn.' Other common names for Qiyaam al-Layl are, Salaat ul-Layl (the night prayer), Tahajjud (from hajada meaning remained awake at night), Witr (odd-numbered this term is also used to refer to the last one or three Raka'ah of Qiyaam) and Taraweeh (resting).
A widespread misconception is that Tahajjud is a different night prayer than Qiyaam or Taraweeh. It is important to clarify this misunderstanding and to make clear that there is only one nafl night prayer known by different names. Even though the term Taraweeh is more commonly used to describe the night prayer in Ramadan, it is not different from Tahajjud. Thus, the practice of praying Taraweeh in the earlier part of the night and Tahajjud in the later part should be stopped.


The Excellence of Qiyaam al-Layl
Numerous Ahaadeeth and Qur'aanic verses mention the excellence of Qiyaam al-Layl and the merit of those who perform it regularly. Umm al-Mumineen, Aa'ishah (radhi allahu anha) reported that the Prophet (sallallahu alaihi wa-sallam) said: “The most beloved deeds to Allah are the most constant, even if they were little.” [Saheeh al-Bukharee and Saheeh Muslim] and she said in another narration: “Do not ever stop praying Qiyaam. The Prophet (sallallahu alaihi wa-sallam) never ceased praying it. When he was sick or weak, he prayed sitting.” [Saheeh al-Bukharee and Saheeh Muslims] He (sallallahu alaihi wa-sallam) said: “You should pray Qiyaam al-Layl, for it is the habit of the righteous people who came before you, and it will bring you closer to your Lord, expiate for bad deeds, prevent sin, and expel disease from the body.” [At-Tirmidhee and Musnad Ahmad]

Narrated Mu'adh Ibn Jabal (radhi allahu anhu): 'The Prophet (sallallahu alaihi wa-sallam) said to him: “May I show you the gates of goodness?' (they are), “(a) Fasting is screen from Hell, (b) As-Sadaqah extinguishes the sins, as water extinguishes fire, (c) Standing in Salaat (prayer) by a slave of Allah during the last third part of a night.” Then the Prophet (sallallahu alaihi wa-sallam) recited the verse: “Their (believer's) sides forsake their beds, to invoke their Lord in fear and hope; and they spend out of what We have bestowed on them.”' [Abu Dawood and at-Tirmidhee]

Abu Hurayrah (radhi allahu anhu) reported that Allah's Messenger (sallallahu alaihi wa-sallam) said: “The best of prayer after those prescribed (i.e. obligatory prayer) is that in the depth of night.” [Saheeh Muslims]

Abu Hurayrah (radhi allahu anhu) reported that Allah's Messenger (sallallahu alaihi wa-sallam) said: “May Allah have mercy on a man who wakes up at night, prays, and wakes his wife to pray; and if she refuses, he sprinkles water on her face. And may Allah have mercy on a woman who wakes up at night, prays, and wakes her husband to pray; and if he refuses, she sprinkles water on his face.” [(Hasan) Abu Dawood ]

Abdullah Ibn Bashr (radhi allahu anhu) reported Allah's Messenger (sallallahu alaihi wa-sallam) saying:“Whoever prays Qiyaam reciting ten verses, he will not be recorded among the negligent. Whoever prays Qiyaam reciting one hundred verses, he will be recorded among the devout. And whoever prays Qiyaam reciting one thousand verses, he will be recorded among those with a multitude of good deeds.” [(Hasan) Abu Dawood]

7 Practical Tips for praying Qiyaam al-Layl
1: Ikhlas (Sincerity) - the key to Allah's Help and Blessings
Help of Allah is needed to accomplish and achieve success in all our affairs. And Allah only helps those who are sincere in their hearts. The Messenger of Allah (sallallahu alaihi wa-sallam) said: “If you are truthful with Allah, then Allah will deliver to you what you wish for.” [An-Nasa'ee, al-Hakim and Saheeh al-Jamee] Therefore, one should have a sincere intention to pray Qiyaam al-Layl; seek the Pleasure of Allah Alone and avoid the desire of praise or fame. Allah says: “And they were commanded not, but that they should worship Allah, and worship none but Him Alone…” [(98): 5]
Imam Ibn al-Qayyim said: “The degree to which a person is helped and aided by Allah depends on the degree of his intention, drive, aim and hopes. Help from Allah comes to people in proportion to their drive, intention, hopes and fears, and failure comes to them in like manner.”

2: Knowing the Virtues of Qiyaam al-Layl
Knowing the virtues and rewards of performing worship produces willingness and desire to perform the worship. We have previously mentioned numerous virtues of regularly praying Qiyaam al-Layl, here we mention the excellence of praying Qiyaam al-Layl particularly in the great month of Ramadan. Abu Hurayrah (radhi allahu anhu) reported: “Allah's Messenger (sallallahu alaihi wa-sallam) encouraged the people, without making it an absolute command, to perform Qiyaam during Ramadan. He (sallallahu alaihi wa-sallam) used to say: “Whoever stands (in Qiyaam) in Ramadan out of faith and expectation (of Allah's reward), all his previous sins will be forgiven.” [Saheeh Muslim]

3: Taking a nap in the daytime
Taking a nap before or after Dhur Salaat will dismiss the stress and thus enable one to get up in the night and stand in front of his Lord. The Messenger of Allah (sallallahu alaihi wa-sallam) said: “Take a nap, for the Shayateen (pl. of Shaytan) do not take naps.” [Reported by at-Tabaranee. Al-Saheehah (2647)]

4: Sleeping according to the Sunnah of Allah's Messenger
(a) Sleep early: Sleeping early is a healthy habit and it was the practice of Allah's Messenger (sallallahu alaihi wa-sallam) to sleep directly after performing the Isha prayer. Abu Barzah al-Aslami (radhi allahu anhu) said that the Prophet (sallallahu alaihi wa-sallam) used to prefer to delay Isha, and he did not like to sleep before it or talk after it.” [Saheeh al-Bukharee]
(b) Sleep in a state of taharah (purity): Ibn Abbas (radhi allahu anhu) reported that Allah's Messenger (sallallahu alaihi wa-sallam) said: “Purify these bodies and Allah will purify you, for there is no slave who goes to sleep in a state of purity but an Angel spends the night with him, and every time he turns over, [the Angel] says, 'O Allah! Forgive Your slave, for he went to bed in a state of purity.'” [Reported by at-Tabaranee. See Saheeh al-Jamee (3831)]
(c) Choose a suitable bed: Excessive luxurious or soft bed provokes laziness and makes one sleep more and become negligent. Aa'ishah (radhi allahu anha) narrates that the pillow of the Prophet (sallallahu alaihi wa-sallam) on which he slept at night was made of leather stuffed with palm fibers.” [Abu Dawood and Musnad Ahmad. Saheeh al-Jamee (4714)]
Once Umar Ibn al-Khattab (radhi allahu anhu) entered upon the Messenger of Allah (sallallahu alaihi wa-sallam) when he was lying on a mat of palm fibers that had left marks on his side. Umar (radhi allahu anhu) said: “O Messenger of Allah, why do you not get something more comfortable than this?” He (sallallahu alaihi wa-sallam) said: “What do I have to do with this world? My relationship with this world is like that of a traveler on a hot summer's day, who seeks shade under a tree for an hour, then moves on.” [Musnad Ahmad and al-Hakim. Saheeh al-Jamee (5545)]
(d) Cleaning the bed and lying on the right side
Abu Hurayrah (radhi allahu anhu) reported: “The Prophet (sallallahu alaihi wa-sallam) said: “When any one of you goes to bed, let him clear his bed by hitting it with his garment, for he does not know what may have come onto it. Then let him lie down on his right side…” [Saheeh al-Bukharee and Saheeh Muslim]

(e) Reciting the Adhkaar (supplications) mentioned in the Sunnah before sleeping
There are a number of Adhkaar prescribed in the Sunnah before going to bed, amongst them are reciting the last verses of Soorah al-Baqarah, reciting Soorah al-Falaq and Soorah al-Nas and Soorah Ikhlas blow in the palms and wipe as much of the body possible, starting from the head, face and then the front of the body doing it three times. [Saheeh al-Bukharee and Saheeh Muslim]
Ali Ibn Abi Talib (radhi allahu anhu) reported that when the Prophet's daughter, Fatima (radhi allahu anha) came to him and asked him for a servant, he (sallallahu alaihi wa-sallam) said to her and Ali: “Shall I not teach you something that will be better for you than a servant? When you go to bed, say 'SubhanAllah' thirty-three times, 'Al-hamdulillah' thirty-three times, and 'Allahu Akbar' thirty-four times. This is better for you than a servant.” [Saheeh al-Bukharee and Saheeh Muslim]

5: Avoid too much food and drink
Too much food or drink is one of the main obstacles that make one lazy and negligent of Qiyaam al-Layl. The Messenger of Allah (sallallahu alaihi wa-sallam) said: “Man fills no vessel worse than his stomach. It is sufficient for the son of Adam to have a few mouthfuls to give him the strength he needs. If he has to fill his stomach, then let him leave one-third for food, one-third for drink and one-third for air.” [Reported by at-Tirmidhee and Ibn Majah. Saheeh al-Jamee (5674)]
Abu Juhayfah (radhi allahu anhu) reported that the Prophet (sallallahu alaihi wa-sallam) said to a man who burped in his presence: “Stop your burping, for the people who eat the most in this life will be the most hungry on the Day of Resurrection.” [Reported by al-Hakim. Saheeh al-Jamee (1190)]

6: Striving against oneself:
Striving against oneself to get up and pray and suppressing one's desires bring about Allah's help and His Pleasure for the slave. Allah says in the Qur'aan: “Strive in Allah's Cause as you ought to strive…” [Soorah al-Hajj (25): 78] “And as for those who strive hard in Our Cause, We will surely guide them to Our Paths. And verily, Allah is with the Muhsinoon (good-doers).” [ (29): 69]
The Prophet (sallallahu alaihi wa-sallam) said: “The Mujahid (one who strives in way of Allah) is the one who strives against his own self for the sake of Allah.” [Reported by al-Tirmidhee. See al-Saheehah (549)]
He (sallallahu alaihi wa-sallam) also said: “When a man from my Ummah gets up to pray at night, striving against his own self to get up and purify himself, there are knots on him. When he washes his hands in wudhu, one knot is undone. When he washes his face, another knot is undone. When he wipes his head another knot is undone. When he washes his feet, another knot is undone. Then Allah says to those who are veiled (in the Unseen):'Look at this slave of Mine, he is striving against his own self and asking of Me. Whatever My slave asks of Me shall be his.” [Musnad Ahmad. See Saheeh al-Targheeb (627)]

7: Rebuking one's self for not praying Qiyaam al-Layl
Qiyaam al-Layl is a great blessing from Allah, the Exalted, and He has placed in it numerous spiritual benefits and rewards for the believer. Therefore, one should rebuke one's self, if he misses this great opportunity of achieving rewards and Pleasure of Allah. Allah says in the Qur'aan: “O you who believe! Fear Allah and keep your duty to Him. And let every person look to what he has sent forth for the morrow, and fear Allah. Verily, Allah is All-Aware of what you do.” [(59): 18]
Imam Ibn al-Qayyim (rahimahullah) said: “If the slave is responsible and accountable for everything, even his hearing, sight and innermost thoughts, as Allah says, “…Verily, hearing, sight, and the heart of each of you will be questioned by Allah.” [Soorah al-Isra (17): 36], then he should check on himself before he is brought to account.”
Taken from the book - ‘The Night Prayers’ by Muhammad Nasir ud-Deen al-Albanee (rahimahullah)
As-Sunnah Islamic Newsletter Issue 15

Sekian untuk kali ini.

Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan 2010


1 Malaysia Menjana Transformasi

Saturday, August 28, 2010

Program Cintai Alam Sekitar (PCAS)

Assalamualaikum dan salam sejahtera.





Tarikh : 09/10/2010
Masa : 8.00 pagi - 5.00 petang

Maklumat lanjut sila layari laman web PCAS

LINK

Sekian harap maklum

Friday, August 27, 2010

Kapten SUKEM

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Berikut adalah senarai kapten-kapten untuk SUKEM bagi Kolej Tun Doktor Ismail.

Sesiapa yang berminat untuk menyertai sebarang sukan sila berhubung dengan kapten yang berkenaan.

Sila beri nama sebelum 5 September 2010

Game/ Sports

Captain Name

Year/Medic

Tel Number

Badminton

Izwan

3

0172423478

Bola keranjang

Yeoh Geok Hong( F)

4

0174616399

Woodball

Hareevanan

3

0142759249

Olahraga

Gautamen

3

0175313279

Silat olahraga

Ramdzi

4

0132816478

Taekwando

Chan Keng Guan

3

0168022112

Bola sepak

Mohd Faris

3

0139374379

Bola jarring

Shasida

3

0135190287

Ping pong

Justine

3

0165359003

Futsal

Azmi

3

0172518567

Catur

Hafiz (Boom)

3

0176774914

Tennis

Ng kok wei

4

0179332118

Sepak takraw

Redzuan(Cip)

4

0197728814

Ragbi

Mohd Firdaus B. Zakaria

4

0125178477

Kawad Perbarisan

Beri nama kepada Exco Perhubungan (Taranjit)

3

0142312856

Soft ball

Beri nama kepada Exco Perhubungan (Taranjit)

3


Berbasikal

Beri nama kepada Exco Perhubungan (Taranjit)

3















































Sekian untuk kali ini.

Your Download

Would like to contribute any files?Please send it via email to publisitibba0813@yahoo.com.The files will be considered to be uploaded.