Countdown Peperiksaan Ikhtisas Akhir 2012/2013

Tuesday, April 27, 2010

Hakikat Ujian


"Apakah kamu menyangka bahawa kamu akan masuk Syurga, padahal belum datang kepadamu (ujian) sebagaimana halnya orang-orang terdahulu sebelummu? Mereka ditimpa oleh malapetaka dan kesengsaraan, serta digoncangkan (dengan bermacam-macam ujian), sehingga berkatalah Rasul dan orang-orang yang beriman bersamanya 'Bilakah datangnya pertolongan Allah?' Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat."
-surah Al-Baqarah(2), ayat 214-

Setiap hamba Allah yang beriman pasti akan diuji, tidak kira dengan ujian fizikal mahupun mental. Apabila seseorang semakin dekat dengan jalan Allah, semakin bertambah ujian-ujian yang perlu diharunginya. Sejarah telah mengajar kita, bahawa tiada seorang nabi pun yang tidak diuji oleh Allah, apatah lagi kita. Itulah hakikat kehidupan yang perlu kita harungi.

Allah menceritakan cubaan dan ujian yang menimpa para sahabat dalam perang Ahzab, "(iaitu) ketika mereka datang kepadamu dari atas dan dari bawahmu, dan ketika tidak tetap lagi penglihatan(mu) dan hatimu naik menyesak sampai ke leher, dan kamu menyangka terhadap Allah dengan bermacam-macam prasangka.

Disitulah orang-orang mukmin diuji dan digoncangkan (hatinya) dengan goncangan yang dahsyat. Dan (ingatlah) ketika orang-orang munafik dan orang-orang yang di dalam hatinya ada penyakit berkata 'Allah dan Rasul-Nya tidak menjanjikan kepada kami melainkan tipu daya."

-surah Al-Ahzab(33), ayat 10-12-

Begitu sekali Allah gambarkan tentang ujian-ujianNya, yang mampu merubah isi hati seseorang. Tanpa iman yang kukuh, seseorang itu akan bersangka buruk dengan Tuhannya. Mereka akan menyangka bahawa Allah tidak menolong mereka, menipu mereka dengan janji-janji kosong. Mereka inilah yang dikatakan Allah sebagai orang munafik.

Bagi mereka yang beriman, Allah telah ingatkan, 'sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat.' Oleh itu, buat rakan-rakan yang akan menghadapi peperiksaan ulangan, buatlah yang terbaik. Ingatlah janji Allah, tanamkan sepenuh keyakinan kita, jangan sesekali kita berputus asa. Perbetulkan niat dan ikhlaskan diri kita dalam menuntut ilmu, insyaAllah, Allah sentiasa bersama hambaNya yang beriman.

Dari Abu Hurairah, dia menyatakan bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda, "Barangsiapa yang Allah menghendaki kebaikan padanya, maka Allah mengujinya."
-riwayat Bukhari (Kitab:orang sakit, Bab: Imbalan bagi yang sakit)-

Buat rakan-rakan yang berjaya, tahniah diucapkan. Kita mesti sentiasa ingat, bahawa kesenangan ini juga merupakan ujian daripada Allah. Maka manfaatkanlah masa cuti ini dengan perkara-perkara yang berfaedah. Pastikan kita melakukan persiapan sebaik mungkin sebelum kita naik ke tahun klinikal. Sama-samalah kita doakan rakan-rakan yang akan menghadapi peperiksaan ulangan, agar kita semua dapat bersama-sama naik ke tahun 3, insyaAllah =)

"Wahai orang-orang yang beriman! Apabila kamu bertemu dengan pasukan (musuh), maka hendaklah kamu tetap teguh menghadapinya, dan sebutlah (nama) Allah banyak-banyak (berzikir dan berdoa), supaya kamu berjaya."
-surah An-Anfal(8), ayat 45-

No comments:

Post a Comment

Your Download

Would like to contribute any files?Please send it via email to publisitibba0813@yahoo.com.The files will be considered to be uploaded.