Countdown Peperiksaan Ikhtisas Akhir 2012/2013

Monday, July 27, 2009

Influenza A(H1N1)


Assalamualaikum & salam sejahtera.


Berita gempar mengejutkan semua pelajar apabila semua pelajar K1 KTSN di paksa pulang ke kolej untuk dikuarantin dan mendengar taklimat mengenai wabak influenza A(H1N1) daripada Dr. Ismail dari PPUKM.

Keadaan gempar apabila semua palajar dipaksa pulang ke kolej untuk di kuarantinAnggaran pejajar yang mengidap simptom-simptom Influenza A(H1N1)buat masa kini adalah lebih kurang 50 orang menyebabkan arahan penutupan kolej terpaksa dibuat. Menurut pihak pentadbiran, Jabatan Kesihatan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur telah menghantar notis supaya kolej ditutup untuk tempoh masa seminggu.


Buat masa kini, ujian pengesahan makmal masih sedang dijalankan untuk memastikan wabak ini tetapi arahan penutupan kolej telah dikeluarkan untuk memastikan wabak ini tidak menular.


Di kolej para pelajar telah mendapat taklimat daripada Dr. Ismail dan kemungkinan para pelajar tidak dibenarkan pulang dan dikuarantin di KTSN selama seminggu.
Beliau menasihatkan para pelajar agar kurangkan bercakap dan jangan bersalam dengan orang yang mengidap simptom penyakit ini. Beliau juga menasihatkan pelajar agar menjaga kebersihan dan membasuh tangan setiap kali bersin dan batuk. Jaga jarak anda sekurang-kurangnya 1 meter atau 3 kaki dengan rakan anda untuk mengelakkan diri daripada dijangkiti. Para pelajar juga dinasihatkan supaya memakai topeng muka bagi mengelakkan daripada dijangkiti wabak ini.


Kepada sesiapa yang mempunyai simptom-simptom wabak ini seperti demam, sakit tekak, cirit birit, selsema, sesak nafas, dan sakit dada diminta melaporkan kepada pihak kolej supaya dapat diubati dengan segera dan mengelakkan penularan wabak ini....


Para pelajar dinasihatkan supaya memakai topeng muka

Sekian saja untuk masa ini.. nantikan berita selanjutnya.

No comments:

Post a Comment

Your Download

Would like to contribute any files?Please send it via email to publisitibba0813@yahoo.com.The files will be considered to be uploaded.